Markedskommentar juli 2024: Tech check af værdiansættelse og produktivitetsforbedringer og aktierotation!
- Juli måned gav afkast på ml. +0,6% til +1,1% i Wealth Invest Optimal afdelingerne.
- Juli måned gav afkast på ml. +0,5% til +3,1% i vores Fundmarket afdelinger.
- Juli måned gav et afkast på +2,7% i vores afdeling Afkast+.
- Efter 5 ½ år er Optimal Offensiv afkastmæssigt +17 %-point foran pensionssektorens sammenlignelige opsparingsprodukter (+2,8% mere i 2024).
- Inflation er fortsat højere end de 2%’s målsætning fra centralbankerne. Stærke arbejdsmarkeder, lønstigninger, energipriser og fragtrater trækker op.
- Aktier er uforandrede i prissætning ift. indtjening og billigere ift. obligationer pga. rentefald. Risikopræmien er stadig lav historisk set. Obligationer fremstår attraktive, og det samme gør balancerede porteføljer med både aktier og obligationer.
- Alle aktivklasser leverer positive afkast, hvor Pacific og danske aktier trækker op sammen med europæiske ejendomme og obligationer.
- Som led i vores løbende porteføljepleje er vi nu neutrale ift. rentefølsomheden. Dollarkursen og renteniveauet og -strukturen gør, at vi foretrækker danske og europæiske obligationer herunder 4%’s realkreditobligationer frem for amerikanske obligationer.
- Markedet forventer nu rentenedsættelser fra både USA og Eurozonen i september.
Fokuspunkter i august:
– Inflationsudviklingen herunder kerneinflationen.
– Fortsat opmærksomhed på rentemeldinger fra de store centralbanker ECB, FED og den japanske centralbank.
– Kvartalsregnskaber fra virksomhederne
– Meningsmålingsmålinger fra det amerikanske præsidentvalg.
– Geopolitiske risici.
Måneden endte med fornuftige kursstigninger, hvor specielt obligationer bidrog mere positivt til afkastene end længe set. Hypen omkring kunstig intelligens fik et ”reality check” i løbet af juli måned, hvor investorerne vurderede om værdiansættelserne og produktivitetsforbedringerne levede op til de høje forventninger.
“Magnificent Seven” er en stor del af aktiemarkedet og har drevet en stor del af opturen. Investorerne frasolgte i løbet af måned de ellers populære amerikanske teknologiaktier, der nåede et tab på ca. 10 % fra toppen efter lidt lunkne regnskaber fra Tesla og Alphabet (Google). Investorerne søgte i stedet imod billigere og mindre aktier, såkaldte value- og small cap-aktier i en aktierotation. Regnskaberne er afgørende for retningen på aktiemarkedet. Investorerne køber ikke længere bare ind på håb om AI. Nu vil de se, at de massive investeringer rent faktisk betyder noget for selskabernes omsætningsvækst og ikke kun indtjening. Imod slutningen af juli måned gav gode regnskaber fra AMD og Meta (Facebook) dog tech-aktierne lidt tiltrængt medvind.
Den amerikanske vækstmotor buldrer videre med høj fart, da vi så overraskende høj vækst i USA’s økonomi i andet kvartal, og der er ikke mange tegn på, at de høje renter tager luften ud af økonomien. OECDs ledende indikatorer forsætter også i ekspansion, dvs. væksten er over det normale niveau.
Blødere toner fra den amerikanske centralbankchef Powell har forstærket forventningerne om, at rentenedsættelser ikke længere ligger langt ude i horisonten. Han anerkendte, at USA er kommet langt mht. at få bragt inflationen under kontrol, men centralbanken er stadig dataafhængig og vil gerne se yderligere positive data på vej mod centralbankens målsætning om en årlig inflation på 2%. Samtidig markerede han også den risiko, der er forbundet med at komme for sent i gang med den første rentenedsættelse ift. den økonomiske vækst og de stramme finansieringsvilkår. Den mere afdæmpede inflationsudvikling har gjort, at investorerne nu ser geopolitiske risici som en større risikofaktor end inflationsudviklingen.
Præsidentvalget i USA nærmer sig med lidt over 3 måneder til valget. Fokus vil fremadrettet være på meningsmålingerne, som er helt tætte, og de udmeldinger, som de to præsidentkandidater kommer med. En Trump sejr forventes specielt at gavne de amerikanske small cap aktier, mens en Harris sejr forventes at gavne de grønne aktier.
Merafkast på 17% ift. pensionssektoren på 5 ½ år
Værdiansættelse af aktier og obligationer
Globale aktiers værdiansættelse i forhold til P/E er uforandrede i den sidste måned. Pris i forhold til indtjening (P/E – prisen for 1 indtjeningskrone) for globale aktier bliver nu handlet til 22,3, hvilket er udforandret ift. sidste måned. Det er over det historiske niveau. Tabellen viser hvor meget 1 krones indtjening koster i DKK i skrivende stund:
P/E: | Aktuelt | Ændring |
---|---|---|
Globalt: | 22,3 | +0,0 |
Nordamerika: | 28,9 | -0,2 |
Europa | 15,5 | -0,1 |
Pacific: | 18,2 | +0,0 |
Emerging Markets | 15,9 | -0,1 |
Danmark | 20,1 | -0,2 |
Generelt er globale aktier uforandrede i prissætning i juni måned. Vi er ude i de helt små justeringer i prissætning i denne måned. Europæiske er stadig billigere end Emerging Markets aktier. Danske aktier handler nu med en rabat på 10% ift. globale aktier, hvilket stadig er historisk billigt.
Videre ser vi som altid på prissætning af aktier i forhold til obligationer, det såkaldte Yield Gap. Yield Gap måler forskellen i afkast på aktier (indtjeningen ift. prisen på aktierne P/E) minus den 10-årige amerikanske statsrente. De globale aktier er blevet billigere relativt til obligationer, da forskellen er +0,40% mod +0,08% i sidste måned, hvilket stadig er i den lave ende i den 20-årige historik. Den lave risikopræmie på aktier ift. obligationer er blot med til at understrege, at obligationer fremstår attraktive i øjeblikket.
Man kan stadig godt argumentere for, at kreditkvaliteten af de amerikanske statsobligationer er blevet forringet med den stigende statsgæld, hvorved investorerne forlanger en højere rente på amerikanske statsobligationer, hvilket medfører en helt naturlig indsnævring af Yield Gap’et. Samtidig fylder tech-aktier mere i indeksene, da der her er større forventninger til den fremtidige indtjening. Yield Gap’et kigger på den aktuelle prisning og indtjening og ikke på de fremtidige indtjeningsforventninger. Med andre ord kan vi være trådt ind i et nyt paradigme med en anden relativ prissætning end tidligere, hvor forskellen ”normalt” var ca. 2%.
Sådan læses grafen:
Grå linje: Måler ”afkastet” på aktier. Når linjen er over 6%, er aktier billige isoleret set ift. de historiske niveauer og vice versa.
Grøn linje: Måler den 10-årige rente i USA. Renter og obligationskurser er negativt korreleret, dvs. jo lavere renter desto højere obligationskurser og vice versa.
Sort linje: Måler den forventede afkastforskel mellem aktier og obligationer. Når linjen er over 2,1%, er aktier billige ift. obligationer i et historiske perspektiv og vice versa.
Afkaststatistikker (i DKK)
Historisk akkumuleret udvikling i Optimal Invests afdelinger (i DKK)
Alle aktivklasser bidrog positivt til afkastene i juli måned. Pacific og danske aktier klarede sig godt. Danske aktier blevet understøttet af god performance i sværvægterne DSV, Genmab, Coloplast, Ørsted og Vestas, der alle glimrede under Novos afkastmæssige afmatning. Forventninger om rentenedsættelser i både USA og Eurozonen understøttede alle obligationstyper. Den svage Yen og de generelle prisstigninger i Japan, der er højere end længe set, har fået den japanske centralbank til at sætte rente op, hvilket var med til at give yen’en medvind, da renteforskellen til andre regioner blev mindre. Vi er pt. neutrale mht. renterisikoen og foretrækker danske og europæiske obligationer frem for amerikanske pga. dollarkursen.
Som vi nævnte i sidste måneds nyhedsbrev, så gør de store budgetunderskud i bl.a. USA, Frankrig og Italien og en potentiel udsigt til en forværret budgetsituation, at vi ikke ejer statsobligationer fra USA, Frankrig og Italien pt.
Fortsat god sommer til alle!
Med venlig hilsen