Markedskommentar februar 2025: Straftold og/eller forhandlingstaktik!

- Februar gav et afkast på ml. -1,5% til -0,3% i Wealth Invest Optimal afdelingerne.
- Februar gav et afkast på ml. -2,6% til +4,8% i vores Fundmarket afdelinger.
- Februar gav et afkast på -1,9% i vores afdeling Afkast+.
- Februar gav et afkast på +0,8% i vores afdeling Climate Transition Bonds. Afdelingen har også fået en særdeles stærk start de første 6 mdr. ift. sammenlignelige investeringer og er fordelagtig til obligationer, lav risiko og seniorøkonomi.
- Vi gør opmærksom på, at amerikanske aktier steg ca. 1,5% efter lukkekurserne blev taget i fredags.
- Virksomhederne klarede sig generelt flot indtjeningsmæssigt igennem 4. kvartal herunder også de store danske virksomheder.
- Vi lancerer snart muligheden for firmapension via www.pensions.dk (mere info følger snart!).
- Alle vores Wealth Invest afdelinger kan handles på Nordnets månedsopsparing!
- Aktier er blevet noget billigere ift. både indtjening og obligationer pga. god indtjening og lavere lange amerikanske renter. Risikopræmien er fortsat lav. OECDs ledende indikatorer er fortsat i ekspansionsfasen, hvilket plejer at være en rigtig god fase for aktier.
- Europæiske, danske, Emerging Markets aktier, ejendomme og obligationer trak op i februar, mens amerikanske og Pacific aktier trak ned.
- Med de kommende rentenedsættelser ser bankernes indlånsrenter ud til at blive nul eller negative igen (måske på erhvervskonti). Så likvider, der ikke skal bruge her og nu, bør investeres i f.eks. Optimal Stabil, Climate Transition Bonds eller Fundmarket – Optimal Danske obligationer for at sikre og forbedre din købekraft.
- Som led i vores løbende porteføljepleje er vi pt. neutrale i vores rentefølsomhed, der bibeholdes på et moderat niveau. Den stærke dollarkurs gør, at vi pt. foretrækker danske og europæiske obligationer fremfor amerikanske og Emerging Markets obligationer.
- Forventningerne til antallet af rentenedsættelser er steget, så markedet nu forventer hhv. 4 og 3 i Eurozonen/Danmark og USA. Den europæiske økonomi kunne godt bruge en saltvandsindsprøjtning via lavere og mere ekspansive renter.


Fokuspunkter:
– Inflationsudviklingen herunder kerneinflationen, den økonomiske vækst og tillidsindikatorer.
– Fortsat opmærksomhed på rentemeldinger fra de store centralbanker ECB, FED og den japanske centralbank.
– Virksomhedernes regnskaber for 4. kvartal.
– Trumps politiske udmeldinger og straftold.
– Geopolitiske risici og forsyningskæder.
Det kan blive 4 lange år!
Puha! Hvis Trumps udmeldinger fortsætter i det samme tempo de kommende 4 år, så får markederne og politikerne rundt omkring i verden nok at se til. Uforudsigeligheden råder, og det er meget svært at skelne mellem reelle politiske tiltag og/eller handlingstaktik specielt mht. straftold og geopolitik. Den gængse verdensorden ser dog ud til at være i opbrud, og der er en større erkendelse af, at Europa må og skal stå på egne ben økonomisk, politisk og forsvarsmæssigt. Aktiemarkederne efterspørger mere klarhed og forudsigelighed også selvom det politiske udfald ikke nødvendigvis er attraktivt. Den kommende udvikling i vækst, inflation og forbrugertillid bliver spændende at følge.
Europæiske aktier viser vejen!
Europæiske aktier var blevet meget billige ift. amerikanske, der også ser ud til at få konkurrence specielt indenfor kunstig intelligens af Kina.
De er blevet løftet af bl.a.
- Udsigt til fred i Ukraine
En fredsaftale kan åbne for billig energi og genåbning af Ukraine. Billig energi bliver også understøttet af nye tiltag fra Europa Kommissionen.
- Ny regering i Tyskland
Den nye regering kan betyde nye investeringer, hvilket kan sætte gang i den pressede tyske økonomi.
- Aktierotation
Der er en bevægelse ind i industri, der kan løfte de industritunge europæiske markeder.
- Rentenedsættelser fra ECB
Markedet forventer, at ECB trykker på speederne og sætter renten ned 4 gange til 1,75%. Det kan understøtte økonomi og især industrisektoren.
- Stigende indtjening
Europæiske virksomheder har overrasket positivt i 4. kvartals regnskabssæson især inden for finans og industri.
Trumps handelskrig er startet
Trumps handelskrig er startet. Den har indtil videre ramt Kina, stål og aluminium. Canada, Mexico, Kina og Eurozonen står for skud, men hvor meget er forhandlingstaktik!? Vi ved det bare ikke!
Det er vigtigt lige at genbesøge Trumps agenda og de modsatrettede effekter. De kan overordnet sammenfattes således, hvor pilene viser påvirkningen på aktiemarkederne:
De 4 grundpiller i Trumps politik: Trump = uforudsigelighed
- Skattelettelser 🔺 = Vækst
- Deregulering 🔺 = Vækst
- Immigration 🔻 = Inflation
- Straftold 🔻 = Inflation og mindre vækst
Indtil videre har vi set vigende amerikansk forbrugertillid, faldende lange renter og svagt vigende amerikanske aktiemarkeder. Så amerikanerne er ikke tilfredse med Trump indtil videre. Trump fokuserer (som i sin første præsidentperiode) meget på aktiemarkedet og forventes at deeskalere, hvis det falder! Denne gang er han ikke på genvalg, men han har dog et eftermæle at tænke på. Trump giver meget uforudsigelighed, hvorved man igen fristes til at minde om, at ”Spredning er redning”.
Kommende markedsstrømninger!
Understøttende for de globale aktiemarkeder kan i den kommende tid være:
Tiltagende kinesisk vækst, AI produktivitetsforbedringer, rentenedsættelser i USA og Eurozonen, fredsaftale mellem Rusland/Ukraine, skattelettelser i USA og finanspolitiske stimuli i Europa.
Mens markederne ikke vil være glade for:
Global handelskrig, kraftigt stigende obligationsrenter i USA og renteforhøjelser fra FED i USA.
Ovennævnte bliver afgørende for, om der er forår eller kulde på vej på de finansielle markeder.
Værdiansættelse af aktier og obligationer
Globale aktiers værdiansættelse i forhold til P/E er blevet noget billigere i løbet af den seneste måned. Pris i forhold til indtjening (P/E – prisen for 1 indtjeningskrone) for globale aktier bliver nu handlet til 23,2 mod 24,6 i sidste måned. Det er over det historiske niveau. Tabellen viser hvor meget 1 krones indtjening koster i DKK i skrivende stund:
P/E: | Aktuelt | Ændring |
---|---|---|
Globalt: | 23,2 | -1,4 |
Nordamerika: | 28,5 | -2,6 |
Europa | 17,7 | +1,3 |
Pacific: | 19,3 | -0,3 |
Emerging Markets | 16,0 | -0,4 |
Danmark | 15,4 | -2,3 |
Europa har klaret sig godt kursmæssigt specielt ift. amerikanske aktier, hvilket har rykket på styrkeforholdet mellem de to regioner, så europæiske aktier ”kun” handler med en discount på 38% til amerikanske. Europæiske aktier er nu også blevet dyrere end Emerging Markets aktier efter, at de i en længere periode har handlet nogenlunde ens. De danske aktier har haft en god måned. Men da regnskabskvartalet var rigtigt godt, så er de faktisk blevet billigere målt ift. indtjeningen. De handler med en uhørt historisk discount på 34% til globale aktier efter, at de i lang tid handlede med en præmie på 20%.
Videre ser vi som altid på prissætning af aktier i forhold til obligationer, det såkaldte Yield Gap. Yield Gap måler forskellen i afkast på aktier (indtjeningen ift. prisen på aktierne P/E) minus den 10-årige amerikanske statsrente. De globale aktier er blevet noget billigere i prissætning ift. obligationer, da forskellen (risikopræmien) er +0,08% mod -0,53% i sidste måned, hvilket er en historisk stor ændring med dog stadig lavt. Den lave risikopræmie på aktier ift. obligationer understreger, at obligationer stadig fremstår attraktive.
Man kan stadig godt argumentere for, at kreditkvaliteten af de amerikanske statsobligationer er blevet forringet med den stigende statsgæld, hvorved investorerne forlanger en højere rente på amerikanske statsobligationer, hvilket medfører en helt naturlig indsnævring af Yield Gap’et. Samtidig fylder tech-aktier mere i indeksene, da der her er større forventninger til den fremtidige indtjening. Yield Gap’et kigger på den aktuelle prisning og indtjening og ikke på de fremtidige indtjeningsforventninger. Med andre ord kan vi være trådt ind i et nyt paradigme med en anden relativ prissætning end tidligere, hvor forskellen ”normalt” var ca. 2%. Aktiernes fortsatte fremgang er dog alt andet lige afhængige af virksomhedernes fortsatte indtjeningsforbedringer over de kommende kvartaler.

Sådan læses grafen:
Grå linje: Måler ”afkastet” på aktier. Når linjen er over 6%, er aktier billige isoleret set ift. de historiske niveauer og vice versa.
Grøn linje: Måler den 10-årige rente i USA. Renter og obligationskurser er negativt korreleret, dvs. jo lavere renter desto højere obligationskurser og vice versa.
Sort linje: Måler den forventede afkastforskel mellem aktier og obligationer. Når linjen er over 2,1%, er aktier billige ift. obligationer i et historiske perspektiv og vice versa.
Afkaststatistikker (i DKK)


Historisk udvikling i udvalgte Optimal Invest afdelinger (i DKK)


Det afkastmæssigt styrkeforhold mellem aktieregionerne er blevet vendt godt på hovedet i starten af 2025, hvor det nu er amerikanske aktier, der er det tynde øl. De prismæssige forskelle mellem specielt europæiske og amerikanske aktier var nok blevet for store, hvorved europæiske aktier fremstod meget billige, mens amerikanske aktier fremstod meget dyre! Europæiske og danske aktier er også blevet belønnet for en flot regnskabssæson 4. kvartal. Trumps mange udmeldinger om bl.a. straftold ser også ud til at påvirke de amerikanske forbrugere negativt, hvorved forbrugertilliden i USA er faldet. De amerikanske forbrugere er meget afgørende for den amerikanske økonomi og det amerikanske aktiemarked, og vi kan ikke afvise et stagflationsscenarie med aftagende vækst og højere inflation. Faldende obligationsrenter gjorde det til en god obligationsmåned for investorerne.
Vi laver løbende porteføljepleje og rebalancering i afdelingerne, så vi sikrer en konsistent aktivfordeling og risiko. Vi fastholder en lav til moderat renterisiko, da vi ikke er sikre på, at inflationen kommer til at falde foreløbig pga. straftold, selvom den faldende oliepris pga. usikkerhed er godt for inflationsudsigterne. Samtidig skal megen statsgæld finansieres og refinansieres. Forsvarsbudgetterne specielt i Europa ser ud til at kunne øge budgetunderskuddene i de kommende år. Renterne er ikke høje. De er nok bare kommet tilbage til mere normale niveauer.
Med venlig hilsen