Skip to main content

Markedskommentar august 2024: Nu starter rentenedsættelserne også i USA!

3. september 2024


  • August måned gav afkast på ml. -0,1% til +0,3% i Wealth Invest Optimal afdelingerne.
     
  • August måned gav afkast på ml. -0,7% til +0,6% i vores Fundmarket afdelinger.
     
  • August måned gav et afkast på +0,2% i vores afdeling Afkast+.
     
  • Vores nye afdeling Portfoliomanager Climate Transition Bonds (DK0063179445) er nu blevet børsnoteret. Læs meget mere på www.impactbonds.dk
     
  • Inflationen nærmer sig 2%’s målsætningen fra centralbankerne. Lønstigningstakten falder.
     
  • Aktier er blevet lidt dyrere i prissætning ift. indtjening og billigere ift. obligationer pga. rentefald. Risikopræmien er stadig lav historisk set. Obligationer fremstår attraktive, og det samme gør balancerede porteføljer med både aktier og obligationer.
     
  • Ejendomme, obligationer og europæiske aktier trak op, mens de andre aktieregioner trak ned bl.a. pga. en svagere dollar.
     
  • Som led i vores løbende porteføljepleje er vi stadig neutrale ift. rentefølsomheden. Dollarkursen og renteniveauet og -kurven gør, at vi foretrækker obligationer i dollar og Emerging Markets obligationer.
     
  • Både FED og ECB har tilkendegivet, at renterne bliver sat ned i september.

Vi er nu klar med første webinar efter sommerferien!

Bliv klogere på FairRENTE, japanske carry trades og de seneste markedsudviklinger

Dato & tidspunkt: Torsdag d. 12. september kl. 20.00

I eftersommerens første webinar har vi fornøjelsen at byde velkommen til Jan Roland Thomsen fra FairRENTE. Han vil fortæller om dette nye og attraktive alternativ til at have kontanter stående på bankbogen.

Sammen med Jan vil Karsten Hannibal også vende augusts dramatiske hændelser i japansk carry trade: Hvad skete der? Kan det ske igen? Og hvordan påvirkes de finansielle markeder?

Vi runder af med ganske kort nyt fra Optimal Invest.

 Fokuspunkter:
– Inflationsudviklingen herunder kerneinflationen.
– Fortsat opmærksomhed på rentemeldinger fra de store centralbanker ECB, FED og den japanske centralbank.
– Kvartalsregnskaber fra virksomhederne
– Meningsmålingsmålinger fra det amerikanske præsidentvalg.
– Geopolitiske risici.

Måneden endte mere eller mindre neutralt efter en mindre forskrækkelse i starten af august. En cocktail bestående af en svagere arbejdsmarkedsrapport fra USA og en overraskende rentestigning i Japan sammen med en hårdere japansk renteretorik udløste en ”stop loss” i mange af de såkaldte ”Carry Trades”. I en ”Carry Trade” låner investorer og hedge fonde billigt i f.eks. japanske Yen til en lav rente og investerer herefter i aktier, Emerging Markets valutaer eller højrenteobligationer med et højere forventet afkast. Når Yen så bliver styrket kraftigt af de stigende renter i Japan og bekymringen for en recession i USA, så taber ”Carry Trade” investorerne mange penge på deres positioner og bliver i mange tilfælde automatisk lukket ned. Sammenholdt med algoritme-og momentuminvestorerne var det med til at forstærke effekten af en stærkere Yen og svagere aktiemarkeder, Emerging Markets valutaer og højrenteobligationer. Efterfølgende har den japanske centralbank dog gydet olie på de oprørte vande, og nøgletallene fra USA har indikeret, at økonomiens sundhedstilstand er god og den bløde landing mest realistisk. Derfor rettede aktiemarkederne sig igen i den resterende del af august.
 
De store techaktier fylder meget, og der er stor bevågenhed omkring deres regnskaber og fremtidsudsigter. Regnskabsaflæggelsen er Nvidia var endnu et bevis på, hvor store fremtidsforventninger prissætningen af disse techaktier skal leve op til for at tilfredsstille investorerne. Regnskabssæsonen har dog generelt været god. Det skyldes også, at de andre områder af aktiemarkedet de sidste par måneder kommet bedre med, hvilket betyder at fremgangen har været mere bredt funderet.
 
Nu kan vi endelig se frem til rentenedsættelser i USA. Både ECB og FED har indikeret, at de officielle korte renter bliver sat ned i september. Der er allerede indpriset ca. 6 rentenedsættelser à 0,25% i Eurozonen (og DK) i de kommende 12 mdr. og ca. 7 i USA à 0,25%. Rentenedsættelserne er med andre ord allerede indpriset i de aktuelle kurser, som når de faktisk bliver leveret, kan have en positiv psykologiske effekt. Samtidig bliver det interessant at se, hvor de længere renter bevæger sig hen. Her skal vi huske på, at den øgede gældsætning betyder, at der skal udstedes en hel del obligationer og investorerne vil alt andet lige kræve en højere risikopræmie. Samlet har vi derfor svært ved at se et større rentefald blandt de længere renter, hvorved en stejlere rentekurve med en større forskel mellem de kortere og længere renter kunne blive et plausibelt udfald. Dermed ville rentekurven blot blive normal igen.
 
Generelt ser det også ud til, at markedet er ved et vendepunkt. Nu betyder positive nøgletal igen medvind for aktiemarkedet og vise versa. Geopolitik har overtaget investorernes hovedfokus fra inflation.
 
Det amerikanske valg nærmer sig, og det kommer til at fylde mere og mere i medierne. Markedseffekterne må vi afvente. Men det ser ikke ud til, at nogen af partierne får absolut flertal, dvs. vil kunne sætte sig på både præsidentposten og de to kamre.


Værdiansættelse af aktier og obligationer

Globale aktiers værdiansættelse i forhold til P/E er steget lidt i den sidste måned. Pris i forhold til indtjening (P/E – prisen for 1 indtjeningskrone) for globale aktier bliver nu handlet til 22,7 mod 22,3 i sidste måned. Det er over det historiske niveau. Tabellen viser hvor meget 1 krones indtjening koster i DKK i skrivende stund:

P/E:AktueltÆndring
Globalt:22,7+0,4
Nordamerika:29,4+0,5
Europa15,8+0,3
Pacific:18,2+0,0
Emerging Markets16,1+0,0
Danmark20,0+0,0

Generelt er globale aktier steget lidt i prissætning i august måned. Vi er ude i de helt små justeringer i prissætning i denne måned, hvor amerikanske aktier dog igen er blevet lidt dyrere. Europæiske er stadig billigere end Emerging Markets aktier. Danske aktier handler nu med en rabat på 12% ift. globale aktier, hvilket stadig er historisk billigt.
Videre ser vi som altid på prissætning af aktier i forhold til obligationer, det såkaldte Yield Gap. Yield Gap måler forskellen i afkast på aktier (indtjeningen ift. prisen på aktierne P/E) minus den 10-årige amerikanske statsrente. De globale aktier er blevet billigere relativt til obligationer, da forskellen er +0,50% mod +0,40% i sidste måned, hvilket stadig er i den lave ende i den 20-årige historik. Den lave risikopræmie på aktier ift. obligationer er blot med til at understrege, at obligationer fremstår attraktive i øjeblikket.
 
Man kan stadig godt argumentere for, at kreditkvaliteten af de amerikanske statsobligationer er blevet forringet med den stigende statsgæld, hvorved investorerne forlanger en højere rente på amerikanske statsobligationer, hvilket medfører en helt naturlig indsnævring af Yield Gap’et. Samtidig fylder tech-aktier mere i indeksene, da der her er større forventninger til den fremtidige indtjening. Yield Gap’et kigger på den aktuelle prisning og indtjening og ikke på de fremtidige indtjeningsforventninger. Med andre ord kan vi være trådt ind i et nyt paradigme med en anden relativ prissætning end tidligere, hvor forskellen ”normalt” var ca. 2%.

graf, som viser Yield gap mellem aktier og obligationer
Note: Yield Gap’et (grøn linje) måler afkastforskellen mellem indtjening ift. pris på aktier (E/P) og den 10-årige amerikanske statsrente. Kilde: Infront og MSCI.

Sådan læses grafen:

Grå linje: Måler ”afkastet” på aktier. Når linjen er over 6%, er aktier billige isoleret set ift. de historiske niveauer og vice versa.

Grøn linje: Måler den 10-årige rente i USA. Renter og obligationskurser er negativt korreleret, dvs. jo lavere renter desto højere obligationskurser og vice versa.

Sort linje: Måler den forventede afkastforskel mellem aktier og obligationer. Når linjen er over 2,1%, er aktier billige ift. obligationer i et historiske perspektiv og vice versa.


Afkaststatistikker (i DKK)


Historisk akkumuleret udvikling i Optimal Invests afdelinger (i DKK)


Historisk afkast udvikling af Optimal Invest investeringsforeninger siden start.
Historisk udvikling i vores afdelinger siden deres start (hvad er 100 kr. blevet til)
Afkast skema af vores investeringsforeninger på Fundmarket og Afkast+

Alle aktivklasser er nu gået i plus på året. Ejendomme, obligationer og europæiske aktier trak op, mens de andre aktieregioner trak ned bl.a. pga. en svagere dollar, der er et resultat af de stigende forventninger om rentenedsættelser i USA. Relativt har det understøttet europæiske aktier ift. amerikanske aktier.
 
I Afkast+ glæder vi os til de lavere kortere renter, der vil gøre finansieringen af obligationsbeholdningen billigere.
Generelt er vi gået mere eller mindre ud af kortere danske og europæiske obligationer og over i lidt længere obligationer, da vi forventer et bedre afkast her fremadrettet pga. den stejlere rentekurve. Renterisikoen er dog stadig moderat.


Med venlig hilsen