Markedskommentar september 2024: Kinesiske stimuli og amerikanske rentenedsættelser giver nye aktierekorder!

- September måned gav afkast på ml. +1,1% til 1,3% i Wealth Invest Optimal afdelingerne.
- September måned gav afkast på ml. -1,4% til +2,3% i vores Fundmarket afdelinger.
- September måned gav et afkast på 3,1% i vores afdeling Afkast+.
- Vores kvartalsanalyser viser, at vi nu er 35% foran bankerne (+1,5% i 2024) og 40% foran Formuepleje (+3,1% i 2024)!
- Inflationen nærmer sig 2%’s målsætningen fra centralbankerne.
- Lønstigningstakten falder, og vi oplever store fald i olieprisen.
- Aktier er blevet lidt dyrere i prissætning ift. indtjening og billigere ift. obligationer pga. rentefald. Risikopræmien er stadig lav historisk set. Obligationer fremstår attraktive, og det samme gør balancerede porteføljer med både aktier og obligationer.
- Emerging Markets aktier, ejendomme, amerikanske og Pacific aktier og obligationer trækker op, mens danske aktier trækker ned.
- Som led i vores løbende porteføljepleje er vi stadig neutrale ift. rentefølsomheden pga. renteniveauet og -kurven. Den lavere dollarkurs gør, at vi foretrækker vi obligationer i dollar og Emerging Markets obligationer.
- Både FED og ECB har tilkendegivet, at der er yderligere rentenedsættelser på vej!


Fokuspunkter:
– Inflationsudviklingen herunder kerneinflationen.
– Fortsat opmærksomhed på rentemeldinger fra de store centralbanker ECB, FED og den japanske centralbank.
– Kvartalsregnskaber fra virksomhederne.
– Havnestrejker i USA, fragt og forsyningskæder.
– Meningsmålingsmålinger fra det amerikanske præsidentvalg.
-Geopolitiske risici.
September blev bedre end sit rygte
September plejer historisk ikke at være den bedste aktiemåned. Men i 2024 gav den positive afkast primært båret af en massiv stimulipakke til både forbrugere, banker og boligmarkedet i Kina og en større rentenedsættelse i USA. Kinesiske aktier var med at give Emerging Markets aktier en af de bedste måneder i mange år. En tiltrængt hånd til den skrantende kinesiske økonomi understøtter også den eksportorienterede europæiske økonomi, der dog må kæmpe med en tysk bilsektor under voldsomt pres fra både Kina og USA.
Amerikanske rentenedsættelser i dobbelttempo
Set i et historisk perspektiv var det overraskende, at den amerikanske centralbank valgte at sænke renten i dobbelttempo. Dog mindre overraskende i lyset af, at det efterhånden er tydeligt for enhver, at inflationen er kommet så godt under kontrol og arbejdsmarkedet i bedre balance, at der ikke er det samme behov for en stram pengepolitik som tidligere. Dermed kunne man tage hensyn til konjunktur- og vækstbilledet samt arbejdsmarkedet. Centralbanken stiller flere rentenedsættelser i udsigt, men er naturligvis afhængige fortsat positive takter for inflation og arbejdsmarked. Yderligere rentenedsættelser er allerede priset ind i markedet. Forventningen pt. er rentenedsættelser på ca. 1,75% i de kommende 15 måneder. Den neutrale rente forventes at være noget højere end før corona, hvorved obligationer forventes at blive med at være en attraktiv aktivklasse med fornuftige renter. Økonomien vurderes stadig at være i god form.
Kinesiske stimuli vel modtaget af aktiemarkedet
I Kina har man i en lang årrække været vant til meget høje vækstrater. Derfor betragtes vækst på i underkanten af 5% som skuffende. Kinas økonomi har været negativt påvirket af store problemer i ejendomssektoren. Derudover har handelskonflikten med specielt USA trukket mange vestlige investeringer ud af Kina. Derfor blev den seneste store stimulipakke taget godt imod af aktiemarkedet. Emerging Markets aktier har et meget stort efterslæb ift. specielt amerikanske aktier over de seneste 5 år og handler pt. med en P/E discount på op mod 50%.
Syd- og Nordeuropa nye europæiske vækstlokomotiver
I Europa var der i september historieskrivning. Den europæiske gældskrise fra 2009 gjorde rigtigt ondt på specielt de græske statsfinanser og renter, mens lande som Irland, Portugal, Spanien, Cypern og Italien også blev hårdt ramt. Økonomiske fremgang og finanspolitisk disciplin har dog gjort, at markedet har belønnet Grækenland og Spanien med lavere statsrenter end i Frankrig der oplever økonomisk stilstand og store budgetunderskud. Væksten i Europa ser mest af alt ud til at skulle komme fra Syd- og Nordeuropa og ikke Tyskland og Frankrig.
Amerikansk havnestrejke kan puste til inflationen
Fokus vil også være en strejke blandt amerikanske havnearbejdere på 36 havne langs den amerikanske øst- og golfkyst. Den kan give fragt- og forsyningsproblemer og puste nyt liv i inflationen, hvis den varer længe.
Valget nærmer sig i USA, og der er tæt på dødt løb mellem Harris og Trump. Markedet har ikke i nævneværdig grad været påvirket af meningsmålingerne. Som det så ofte er med disse valg, så er en afklaring i sig selv godt for markederne, da det fjerner usikkerheden.
Merafkast på 35% ift. bankerne på 14 år!

Merafkast på 40% ift. Formuepleje på 5 ¾ år!

Afkast+ vil alt andet lige nyde ekstra godt af de kommende rentenedsættelser fra centralbankerne, da de vil reducere finansieringsrenten på gearingsdelen af de ca. 250% obligationer i afdelingen. Forskellen mellem de længere placeringsrenter og de kortere finansieringsrenter vil øges. Derfor hæver vi det forventede årlige afkast i Afkast+ til 10,5% p.a. efter omkostninger det kommende år og til 11,5% p.a. efter omkostninger fra om et år og frem. Afkast+ er aktielignende risiko med 100% aktier og 250% obligationer. Det er dermed gearet og et rødt investeringsprodukt, hvorved det kun må udgøre 20% af din pensionsopsparing. Afkast+ koster ca. det halve af Formueplejes investeringsprodukter. Derudover betaler du IKKE performance fee i Afkast+. Hos Formuepleje er performance fee netop blevet sat op til 15%.
Værdiansættelse af aktier og obligationer
Globale aktiers værdiansættelse i forhold til P/E er steget lidt i den sidste måned. Pris i forhold til indtjening (P/E – prisen for 1 indtjeningskrone) for globale aktier bliver nu handlet til 23,2 mod 22,7 i sidste måned. Det er over det historiske niveau. Tabellen viser hvor meget 1 krones indtjening koster i DKK i skrivende stund:
P/E: | Aktuelt | Ændring |
---|---|---|
Globalt: | 23,2 | +0,5 |
Nordamerika: | 29,9 | +0,5 |
Europa | 16,0 | +0,2 |
Pacific: | 18,4 | +0,2 |
Emerging Markets | 16,7 | +0,6 |
Danmark | 19,5 | -0,5 |
Generelt er globale aktier steget lidt i prissætning i september måned, hvor justeringerne i prissætning har været af mindre karakter. Europæiske aktier er stadig billigere end Emerging Markets aktier og billigst af alle regioner. Danske aktier er på den korte bane gået sukkerkolde med Novo i spidsen. De handler nu med en rabat på 16% ift. globale aktier, hvilket er historisk billigt.
Videre ser vi som altid på prissætning af aktier i forhold til obligationer, det såkaldte Yield Gap. Yield Gap måler forskellen i afkast på aktier (indtjeningen ift. prisen på aktierne P/E) minus den 10-årige amerikanske statsrente. De globale aktier er stort set uforandrede i prissætning til obligationer, da forskellen er +0,53% mod +0,50% i sidste måned, hvilket stadig er i den lave ende i den 20-årige historik. Den lave risikopræmie på aktier ift. obligationer er blot med til at understrege, at obligationer fremstår attraktive i øjeblikket.
Man kan stadig godt argumentere for, at kreditkvaliteten af de amerikanske statsobligationer er blevet forringet med den stigende statsgæld, hvorved investorerne forlanger en højere rente på amerikanske statsobligationer, hvilket medfører en helt naturlig indsnævring af Yield Gap’et. Samtidig fylder tech-aktier mere i indeksene, da der her er større forventninger til den fremtidige indtjening. Yield Gap’et kigger på den aktuelle prisning og indtjening og ikke på de fremtidige indtjeningsforventninger. Med andre ord kan vi være trådt ind i et nyt paradigme med en anden relativ prissætning end tidligere, hvor forskellen ”normalt” var ca. 2%.

Sådan læses grafen:
Grå linje: Måler ”afkastet” på aktier. Når linjen er over 6%, er aktier billige isoleret set ift. de historiske niveauer og vice versa.
Grøn linje: Måler den 10-årige rente i USA. Renter og obligationskurser er negativt korreleret, dvs. jo lavere renter desto højere obligationskurser og vice versa.
Sort linje: Måler den forventede afkastforskel mellem aktier og obligationer. Når linjen er over 2,1%, er aktier billige ift. obligationer i et historiske perspektiv og vice versa.
Afkaststatistikker (i DKK)


Historisk akkumuleret udvikling i Optimal Invests afdelinger (i DKK)


Alle aktivklasser på nær danske og europæiske aktier gav positive afkast i september. Danske aktier kæmper med Novos atypiske nedtur, hvor afkastet er faldet 22% de seneste 3 mdr. Så måske vokser træerne alligevel ikke helt ind i himlen. Rigtigt mange danske investorer kunne godt bruge mere risikospredning i deres investeringsbeholdninger. Der ligger alt for mange danske aktier. Europæiske aktier er primært negativt påvirket af en skrantende af en presset bilindustri. Obligationer bidrager igen yderst positivt, hvor det primært er de korte renter, der falder, så rentekurven begynder at se mere ”normal” ud med en positiv hældning.
Afkast+ rykker både pga. aktie- og obligationsstigninger og bliver understøttet af lavere kortere renter, der vil gøre finansieringen af obligationsbeholdningen billigere.
Generelt er vi i Optimal Invest gået mere eller mindre ud af kortere danske og europæiske obligationer og over i lidt længere obligationer, da vi forventer et bedre afkast her fremadrettet pga. den stejlere rentekurve. Renterisikoen er dog stadig moderat.
Med venlig hilsen